Slider

srijeda, 22. srpnja 2015.

NAJBOLJI RECEPT ZA SLOŽENAC KOJI ĆE VAM NEKO DATI OVAJ JE PROSTO SAVRŠEN: SLOŽENAC U BEŠAMEL SOSU

Ovaj recept sam izvukla iz jedne turske kuharice. Cinio mi se jednostavan za napraviti, a i sadrzi sve sastojke koje ja volim. Ja sam odusevljena ukusom i definitivno se usudite ovo jelo napraviti i kad vam gosti dodju.
Sastojci

    Za smjesu od mljevenog mesa:
    5-6 krompira (srednje velicine)
    400gr nemasnog mljevenog mesa
    3 glavice luka
    400gr sampinjona (ili nekih drugih gljiva)
    1 kasika paradajz pirea
    4 kasike maslinovog ulja
    2 sake sitno isjeckanog svjezeg persuna
    vegeta, so, biber

    Za Besamel sos:
    2 case mlijeka

    1 kasika putera
    1,5 kasika brasna
    vegeta,so,biber

    Za kraj:
    sir trapist







Priprema

    1.
    Na zagrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi popecite sitno isjeckan luk dok ne postane staklenast. Dodajte mljeveno meso i nastavite pirjati dok meso ne promijeni boju. Dodajte sitno isjecene gljive i paradajz pire. Pirjajte dok gljive ne upiju svu svoju vodu. Zatim dodajte persun,vegetu,so i biber. Promijesajte nekoliko puta i maknite sa vatre.
    2.
    Krompir isijecite na tanke kriske. Pazite da ne budu predebele jer postoji mogucnost da se onda krompir ne ispece dovoljno. Posudu za pecenje namastite i naredajte krompir ravnomjerno. Na krompir rasporedite smjesu od mljevenog mesa. Prelijte sa malo vise od pola case vrele vode. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 40 min na 200C.

    3.
    Dok se slozenac pece,vi pripremite Besamel sos. Otopite puter i dodajte brasno. Dobro promijesajte i postepeno dodajite mlijeko neprestano mijesajuci da vam se ne stvore grudvice. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Posolite,povegetite i pobiberite i maknite sa vatre.
    4.
    Poslije 40 min izvadite slozenac iz pecnice i prelijte ga Besamel sosom. Vratite foliju i pecite ga jos 15 min. Zatim slozenac ponovo izvadite,pospite ga narendanim trapistom i zapecite ga jos 10-tak minuta bez folije.
    Prijatno!








    Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar