Kancer se u svetu vodi kao jedna od bolesti koja je odnela najveći broj ljudskih života, i smatra se da skoro svaka osoba može da oboli od ove opake bolesti. U ponekim slučajevima kancer može nastati usled naslednih faktora, a u ostalim slučajevima ishrana igra veliku ulogu za nastajanje ove bolesti.
Prisustvo kancerogenih ćelija u našem organizmu može biti trenutno. Međutim, od nas zavisi, i od naše ishrane i navika, da li će kancerogene ćelije mutirati i još više se proširiti po organizmu.
Postoje različite vrste i tipovi kancera, a takođe i različite reakcije organizma na pomenutu bolest, i moguća metastaza, koja pogađa više organa i sprečava njihovu normalnu funkciju.
5 antikancerogenih sokova
Jako je važno da znamo da se u svetu mnoge osobe bore sa ovom bolešću, i da su mnoge od njih nažalost izgubile tešku borbu. Zbog toga, danas sa vama želimo da podelimo listu od 5 antikancerogenih sokova, prirodnih, koji pomažu u prevenciji raka ili u lečenju, ukoliko se bolest već pojavila.
1. Sok od šargarepe, jabuke i blitve (ili spanaća)
Za sprečavanje pojave raka preporučuje se konzumiranje šargarepe, jabuke i blitve (ili spanaća). Ove namirnice obezbeđuju organizmu određene hranljive supstance, kao što su vitamini A, B i E, i mnoge minerale, među kojima je najvažniji kalcijum.
Sastojci:
– 230 g šargarepe
– 400 ml vode
– ½ jabuke
– sok od ½ limuna
– listovi blitve (ili spanaća, količinu odredite sami, po želji)
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender ili multipraktik, i mutiti dok se dobro ne sjedine. Ukoliko dobijete jako gustu smesu, slobodno možete dodati još malo vode, ukoliko to želite.
2. Sok od kupusa
Kupus predstavlja povrće bogato mnogim bitnim sastojcima za organizam, kao što su proteini, ugljeni hidrati, magnezijum, kalijum i vitamin C. Upravo se zbog toga posebno preporučuje za sprečavanje ponovnog vraćanja raka, i za poboljšavanje zdravlja organizma.
Sastojci:
– 4 lista kupusa
– ½ l vode
– sok od šargarepe (po želji, nije neophodno)
– brokoli (po želji, nije neophodno)
Priprema:
Sastojke umutiti u blenderu. Sok od šargarepe možete dodati, ukoliko vam se dobijeni sok učini gorkim. Brokoli možete dodati da bi sok imao još veću nutritivnu moć.
3. Zeleni sok
Kao što smo već pomenuli, kupus sadrži mnoge bitne materije za borbu protiv raka, tako da se u ovom slučaju koristi i za pripremu zelenog soka. Dodajte ostale pomenute zdrave i bitne namirnice, koje sprečavaju nastanak i mutaciju kancerogenih ćelija u organizmu.
Sastojci:
– 3 lista kupusa
– 2 lista spanaća
– brokoli (po želji)
– 3 pomorandže
Priprema:
Iscedite sok od pomorandže, zatim ga zajedno sa ostalim sastojcima umutite u blenderu. Brokoli možete dodati po želji, jer mnogim osobama ne prija njegov ukus. Preporučuje se da ovaj sok konzumirate ujutru na prazan želudac, kako biste na najbolji način iskoristili njegova lekovita svojstva.
4. Sok od paradajza
Sok od paradajza takođe je jedan od poznatih i efikasnih lekova za sprečavanje raka. Ovaj sok sadrži veliku količinu antioksidanasa i likopen. Veliki broj studija navodi da se likopen pokazao kao jedna od najefikasnijih supstanci za sprečavanje mutacije i nastanka kancerogenih ćelija.
Sastojci:
– 5 paradajza
– 1 stabljika celera
– 1 krastavac
– bosiljak (količina po želji)
– malo ljute aleve paprike
Priprema:
Parajadz iseći na kriške i sa ostalim sastojcima ga umutiti u blenderu.
5. Sok od đumbira, jabuke i šargarepe
Ovaj soki, na bazi đumbira, jabuke i šargarepe, smanjuje prisustvo kancerogenih ćelija u organizmu. Đumbir se smatra jednom od najefikasnijih antikancerogenih namirnica, te se njegova upotreba posebno preporučuje. Osim toga, ovo je sok koji organizmu obezbeđuje energiju, a ujedno ima i antiupalno, antioksidantno i opuštajuće dejstvo.
Sastojci:
– 5 jabuka
– 3 šargarepe
– 1 kašika rendanog đumbira
Priprema:
Jabuke i šargarepe iseckati na kriške, i umutiti ih u blenderu, mada bi bolje bilo iscediti ih u sokovniku. Zatim dodati kašiku sveže izrendanog korena đumbira. Nemojte staviti više od jedne kašike đumbira, jer ima ljut ukus.
NE ZABORAVITE!
Efikasnost ovih 5 antikancerogenih sokova duguje se prisustvu antioksidansa i alkalizirajućih supstanci u njihovim sastojcima. Sprevedeno je mnogo raznih studija o kanceru, kako ga sprečiti i lečiti. Došlo se do zanimljivog podatka da alkalna pH vrednost krvi onemogućava razvoj kancerogenih ćelija.
Za sam kraj, preporučujemo vam da u svakodnevnu ishranu uključite beli luk, namirnicu koja kada se konzumira u sirovom stanju, pozitivno utiče na zdravlje organizma, ne samo kada se govori o lečenju raka, već i za mnoge druge bolesti, kao što je na primer dijabetes.
izvor : http://zdravisimo.com
0 komentari:
Objavi komentar